#

Geschenken van de werkgever

Geschenken van de werkgever

 

Wanneer mag u als werkgever uw werknemer onbelast schenken. Ons fiscaal adviesbureau kan u hierbij helpen.

 

Een schenking aan werknemer in verband met diensttijd

U mag als werkgever uw werknemer onbelast een geschenk geven bij het bereiken van een diensttijd van 25 of 40 jaar. Een dergelijk geschenk voor maximaal het bedrag aan maandloon, onbelast worden gelaten. U mag onbelast schenken zodra de diensttijd is bereikt. Dat wil zeggen dat u niet perse hoeft te schenken bij het bereiken van de diensttijd, maar dit mag ook later. Bijvoorbeeld wanneer uw werknemer een diensttijd bereikt van 40 jaar, en u uw werknemer bij een diensttijd van 25 jaar geen geschenk heeft gegeven; mag u bij een diensttijd van 40 jaar een geschenk geven van maximaal twee keer een maandloon onbelast. 

 

Klein presentje

Een kleine, persoonlijk attentie aan werknemers is onbelast, omdat er sprake is van een voordeel buiten de dienstbetrekking. Bij onderstaande voorwaarden is dit het geval:

  1. De factuur van het geschenk is maximaal €25,- inclusief BTW.
  2. Het geschenk mag niet in de vorm van een waardebon of geld uitgekeerd worden. 
  3. Het geschenk wordt gegeven in een dusdanige situatie, waarbij een persoonlijk cadeau op zijn plaats is. 

 

Los van een schenking bij diensttijd of klein presentje heeft u als werkgever de optie om de belaste schenkingen aan werknemers als eindheffingsloon toe te kennen aan de vrije ruimte. 

 

Niet-werknemers

Bij geschenken aan niet-werknemers kunt u de belastingheffing voor uw rekening nemen door er eindheffing over toe te passen. Geschenken boven de €136,- kennen een eindheffingstarief van 45%, geschenken onder de €136,- kennen een eindheffingstarief van 75%. 

 

Meer weten of heeft u vragen? Onze belastingconsulent helpt u verder!