rawpixel-741658-unsplash.jpg

Thuiswerken

Thuiswerken

 

Als DGA zijnde werkt u waarschijnlijk veel vanuit huis. Thuiswerken kan fiscale gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en loonbelasting. Als fiscaal adviesbureau helpen onze belastingadviseurs u graag met uw belastingaangifte.

 

De eigenwoningregeling geldt wanneer u een eigen woning heeft. Uw werkruimte maakt dan deel uit van uw woning.  Voor de inkomstenbelasting maakt men onderscheid tussen kwalificerende en niet-kwalificerende werkruimte. Een kwalificerende werkruimte is een zelfstandige werkruimte die voldoet aan het inkomenscriterium. Of de werkruimte zelfstandig is, wordt bepaald door:

  • Is er een eigen op- of ingang?
  • Is er een eigen sanitair?
  • Is er een mogelijkheid tot zelfstandige verhuur aan derden? 

 

Het inkomenscriterium bepaalt uw inkomen dat u genereert vanuit de werkruimte. Indien u alleen een werkruimte thuis heeft dan dient u minimaal 70% van uw arbeidsinkomen in of vanuit die ruimte verdienen en minimaal 30% in die ruimte.

 

Beschikt u alleen over een werkplek thuis? Dan bent u verplicht minimaal 30% in die ruimte of 70% in/vanuit die ruimte te verdienen. Heeft u naast een thuiswerkplek ook een werkplek buitenshuis? Dan moet u minimaal 70% van uw inkomen in de werkruimte thuis verdienen. 

 

Een niet-kwalificerende ruimte is een werkruimte die niet voldoet aan het inkomenscriterium of is een onzelfstandige ruimte. De BV mag u dan een vergoeding betalen voor het gebruik van de werkruimte. Deze vergoeding is dan wel belast loon. De huur is aftrekbaar voor de BV. 

 

Het belastingvrij ontvangen van een vergoeding voor een werkruimte thuis is nagenoeg niet mogelijk. Bij het bepalen of er onbelast een vergoeding gedaan mag worden, dient de werkruimte aan drie voorwaarden te voldoen:

  1. De werkruimte is een zelfstandige ruimte;
  2. Er is een reële zakelijke huurovereenkomst tussen u en de B.V. Waarbij het gebruiksrecht enkel toebedeeld is aan de B.V.
  3. U werkt in de werkruimte.

 

Gelden deze drie voorwaarden voor u? Zo ja, dan kan de B.V. belastingvrij algemene voorzieningen voor deze werkplek vergoeden, zoals bijvoorbeeld een bureau. Zo nee, dan is het onbelast vergoeden van niet-arbovoorzieningen niet mogelijk. 

 

Heeft u vragen over de fiscale mogelijkheden, neemt u dan contact op met ons administratiekantoor Veldhoven.