#

Verlaging schenkingsvrijstelling

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning

 

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. Per 1 januari 2024 zal de vrijstelling zelfs helemaal worden afgeschaft.

 

Personen tussen de 18 en 40 jaar kunnen in 2022 nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671.

 

Naast de vrijstelling eigen woning kunnen ouders hun kind eenmalig een bedrag van €27.231 belastingvrij schenken dat het kind vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning, óf voor vrije besteding. Beide kan niet.

 

Enkele belangrijke aandachtspunten bij de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning zijn:

-          Niet alleen ouders, maar ook andere schenkers kunnen de vrijstelling gebruiken, ook zonder familieband. Let op: schenkingen van partners worden bij elkaar opgeteld.

-          De ontvanger dient tussen de 18 en 40 jaar oud te zijn. De dag van de 40e verjaardag telt mee.

-          De ontvanger mag de schenking ook gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen.

-          Een ontvanger mag maar in principe maar één keer een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruiken voor een gift van een bepaalde schenker. Dit zijn de schenking van ouders aan hun kind (€ 27.231 in 2022) en de vrijstelling voor een dure studie (maximaal € 56.724).

 

Dit jaar kunt u dus nog een beroep doen op de volledige vrijstelling, Er is echter wel een beetje uitloop mogelijk.

 

De ontvanger van de schenking moet het geld namelijk wel verplicht besteden om een woning te kopen, maar dat hoeft niet direct. De termijn hiervoor is twee jaar. Schenkt u de ton dit jaar, dan moet de ontvanger dat geld dus uiterlijk in 2024 in een huis steken.

 

U moet de schenking wel al dit jaar overboeken en die moet terugkomen in de aangifte schenkbelasting én de ontvanger moet wel aan de voorwaarden blijven voldoen.

 

Spreiden van schenking

Als u wel een ton wilt schenken, maar het volledige bedrag niet beschikbaar heeft, kunt u ook overwegen om de schenking te spreiden.

 

Schenken en belasting betalen

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om los van de jubelton een grote schenking doen, maar dat kost de ontvanger dan schenkbelasting.

 

Een andere alternatief is de ‘familiehypotheek’ tussen ouders en kind. Het kind gaat dan voor de hypotheek niet naar een bank, maar leent bij een familielid. De afspraken over bijvoorbeeld looptijd, rente en het geleende bedrag legt u vast.

Een voordeel is dat u hierbij ook gebruik kunt maken van de jaarlijkse algemene schenkingsvrijstelling van € 5.677 (in 2022) voor ouders aan hun kind. Het kind betaalt u rente voor de hypotheek, maar u kunt dit bedrag weer terugschenken tot aan het bedrag van de vrijstelling.

 

Als de familiehypotheek voldoet aan de regels voor hypotheekrenteaftrek, mag het kind de aan u betaalde hypotheekrente ook in aftrek brengen op het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

 

Wilt u meer weten over de schenkingsvrijstellingen, neemt u gerust contact op met ons administratie- en advieskantoor te Veldhoven.