Gemengde kosten inkomstenbelasting.jpg

Gemengde kosten inkomstenbelasting

Gemengde kosten inkomstenbelasting

 

Naast de categorie zakelijke kosten en privékosten, bestaat er ook nog een andere categorie: de gemengde kosten. Dit zijn kosten die u als ondernemer maakt die u niet geheel van de winst mag aftrekken, omdat deze in zowel de categorie zakelijke kosten als in privékosten vallen.

 

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting mag u tot een bedrag van € 5.100,- de gemengde kosten niet van het inkomen aftrekken. Het is ook mogelijk gebruik te maken van de regeling waarbij u standaard 80% van de gemengde kosten in aftrek brengt.

 

Voor de vennootschapsbelasting is er tevens een regeling, echter mogen ondernemingen standaard 73,5% van de gemengde kosten in aftrek brengen in plaats van de 80% zoals bij de inkomstenbelasting.

 

Het is belangrijk de kosten van uw onderneming duidelijk toe te wijzen, zodat de gemengde kosten zo laag mogelijk blijven, want dan kunt u eerder kiezen voor het forfait. Een voorbeeld is het verschil tussen reclame en representatie. Representatiekosten zijn slechts beperkt aftrekbaar, terwijl reclamekosten volledig aftrekbaar zijn.